ҐорҐани

Природний

заповідник

Екоосвіта

Природний заповідник "Ґорґани" реалізовує еколого-просвітницькі програми спрямовані на розвиток комунікацій із локальними громадами, формування у громаді активної позиції та розуміння призначення заповідника і його функцій.

Заповідник - це еколого-просвітницький центр, який проводить активну освітню роботу серед молоді та місцевого населення. Екологічна пропаганда – це проведення бесід, лекцій, екскурсій, акцій, конкурсів, співпраця з засобами масової інформації, створення відеофільмів, випуск та розповсюдження буклетів і листівок, співпраця зі школами району, співробітниками і студентами Національного лісотехнічного університету України, Чернівецького державного університету, Прикарпатського національного університету.

Еколого-християнська школа

Працює еколого-християнська школа.

Клуб "Кедрина"

При заповіднику створено музей Кедра і природничий клуб “Кедрина”, який об’єднав літераторів, працівників бібліотек, художників та природолюбів і проводить регулярно акції – "Марш парків", “Пам’ятні дерева”, посадки дерев у міському парку, літературні конкурси, конкурси екомалюнків серед дітей. Школярі Надвірнянськоі середньої школи №4 проходять у заповіднику літню навчальну практику, живуть протягом тижня у лісництві, працюють на дослідних ділянках та відпочивають у горах.

Науково-пізнавальні стежки

На території заповідника практикується тільки науковий туризм, а тому тут прокладено науково-пізнавальну стежку "Полєнський схил" протяжністю 5 км  і 20 видовими точками, яка демонструє високогірські ландшафти, кедрово-смерекові, смерекові ліси і зарості гірської сосни. Стежка починається від післялісової луки Кливки Березовацькі, з якої проглядаються мальовничі краєвиди на урочище Черник (вершини Козій Ґорґан і Полєнський) та на центральні Ґорґанські хребти - Сивулю (1818 м), Високу (1805 м). З окремих точок стежки можна побачити вершини (зліва направо): Стеришору (1723 м), Руську (1650 м), Братківську (1792 м), Гропу (1763 м) і Дурню (1709 м) і навіть Говерлу (2061 м). У лісових масивах можна натрапити  на сліди оленя благородного, козулі, кабана дикого, рідко ведмедя бурого, рисі. Можна зустріти зайця, лисицю, білку, а також побачити птахів: жовну чорну, дятла трипалого, шишкаря ялинового, горіхівку, глушця (готура), дрозда гірського, щеврика лісового.

42 демонстраційні стаціонари пралісів утворюють інші 11 еколого-наукових стежок, довкола яких - у найбільшій мірі неушкоджені середовища існування видів і популяцій в дотепер існуючих на планеті найприродніших екосистемах і найменш змінених ландшафтах. Вони як ключові місця поселень дуже спеціалізованих і видів, які знаходяться під загрозою зникнення, протидіють негативним ефектам фрагментації лісів, виступають стабілізаційним біотопічним та середовищетвірним чинником.