ҐорҐани

Природний

заповідник

Проблема вирубки дерев в заповіднику Ґорґани

Проблема вирубки дерев на територіях Карпат є гострою та потребує свідомих та рішучих дій. Адже, люди не тільки знищують унікальні види флори цього краю, які є старожилами, але й одночасно ведуть до різного роду екологічних порушень. 

Особливо сумно, коли це відбувається на території заповідника. Таке визначення територія отримала не просто так, а саме через унікальність та необхідність збереження. Нагадаємо, що  букові праліси Ґорґан включені до Світової природної спадщини ЮНЕСКО. Важко сприйняти той факт, що у людей підіймається рука знищувати наші визначні пам'ятки - неоціненний скарб України.

Вирізають ліс не “у відкриту” та досить делікатно - на територіях, де перевірку здійснюють не так активно чи часто.
Зверніть увагу на місця вказані стрілкам, де перевіряючим важко побачити ситуацію на території, тобто в котлах, глухих урочищах. Скраю ліс не ріжуть, хоча він такий самий, навіть більший на кругляк, бо чим вище підійматися, тим дерево на зріст нижче, але більш цінне через більший вміст смоли, що говорить про "особливих" замовників високогірного кругляка. Така деревина як кажуть "вічна", будинок з такого кругляка може дозволити собі людина дуже заможна. 

На вирубиних ділянках ніхто порядок не наводить, все заростає самосівом менш цінних видів порід - береза, трепета і т.д.. Діють, як злодії за одним принципом - головне вкрасти, а там будь-що буде. 

Якщо піднятися на вищі вершини, з яких проглядається все навкруги - де крадуть ліс, там одразу видно. Це такі місця, що їх помітно тільки тоді, коли знаходишся вище і дивишся з гори. 

Відкритим є і питанням стовпчиків, які позначають межі заповідника. За словами очевидців, часто помічають зміну розташування деяких з них. Це не тільки говорить про зміну межі, а й про можливість “законно” проводити вирубку. 
Хто це робить та з яких причин ми можемо тільки здогадуватись, але факт безсовісного правопорушення лише підкреслює наскільки людина може бути жадібною.

Сподіваємось, що наша держава доросте до рівня, коли громадяни будуть дбати про свій край та робитимуть корисний вклад в майбутнє. 
Закликаємо кожного звертати увагу на проблеми екології, поводитися з максимальною пошаною до природи!