ҐорҐани

Природний

заповідник

Знайомство з природним заповідником «Медобори»

Працівники сектору екологічної освіти природного заповідника «Ґорґани» організували виїзне засідання членів дитячого екологічного клубу «Арніка» в природний заповідник «Медобори».

Мета поїздки – побачити цвітіння ясенцю білого («неопалима купина»).

Нашим гідом була науковець заповідника Мурська Оксана Петрівна.

Гості відвідали музей заповідника «Медобори».

Також побували на горі Гострій. Пані Оксана провела нас екологічною стежкою «Гора Гостра», яку прокладено через вершину бічної товтри. На ній збереглися рідкісні степові та наскельно-степові угруповання рослин, в складі яких є багато рідкісних, ендемічних, реліктових та погранично-ареальних видів (тут зростає 10 червонокнижних та понад 50 регіонально-рідкісних видів рослин). Назва гори походить від конфігурації товтри, яка в минулому мала гострий шпиль, зруйнований в результаті функціонування тут в 50х-60х роках кар’єру.


Відвідали екологічну стежку «До Пущі відлюдника». Вона прокладена в лісовому масиві Краснянського лісництва в околицях мальовничого села Крутилів (неподалік містечка Сатанів), де до сьогоднішнього дня зберігся один з давніх видів діяльності – випалювання вапна в примітивних печах (вапнярках). Тут знаходять сліди кам’яного, залізного та пізніших періодів існування людства.

На маршруті ми ознайомилися з типовими дубово-грабовими, грабово-дубово-ясеновими, грабовими лісостанами заповідника, в яких зростають популяції рідкісних видів рослин: цибулі ведмежої, лілії лісової, коручок пурпурової та морозниковидної, зубниці залозистої.

Оксана Петрівна розповіла про тваринний світ заповідника.

Проходячи стежкою ознайомились із такими цікавими феноменами природи як останцем степу серед лісового масиву та геологічними відслоненнями Товтрової гряди в Сліпому яру.

Ми побували також біля входу до вертикальної печери "Перлина" і «Христинка». Зайшли в «Печеру відлюдника», яку здавна облюбували відлюдники, влаштувавши собі аскетичне житло. Це люди, які втікали від мирського життя, були глибоко віруючими, зналися на травах і лікували людей. Відомості про життя останнього датуються початком ХХ ст. Сьогодні тут обладнана каплиця, на Зелені свята служба Господня і храмове свято у правобережній частині с. Крутилів.


В комплекс святилища входили також цілющі джерела, вода із яких і сьогодні не втратила своїх властивостей. За даними польських науковців вода одного із них лікує очі, другого нервову систему, третього – органи травлення (воно є джерелом бажань).

Поїздка була цікавою і незабутньою.